Flexibel werken: thuiswerken en hybride werken

In Nederland heb je als werknemer nog geen recht op thuiswerken. Toch wordt het sinds de coronacrisis veel gedaan. Veel werknemers zijn gedeeltelijk thuis blijven werken. Zij werken dan weer een dag thuis en dan weer een dag op kantoor. Ook houden ze bijvoorbeeld flexibele werktijden aan. Het werk wordt dan plaats- en tijd onafhankelijk. Dat noemen we hybride werken. 

Verzoek


Op grond van de Wet Flexibel Werken kan een werknemer wel een verzoek doen aan een werkgever om aanpassing van arbeidsduur, arbeidsplaats of werktijd. De arbeidsplaats betreft dan de plaats waar de werknemer het werk kan verrichten en de werktijd de overeengekomen tijdstippen op een werkdag waarop de werknemer werkzaam is. 

Als werknemer kun je zo een verzoek doen als je minimaal zes maanden in dienst bent en je eventuele vorige verzoek langer dan een jaar geleden is ingediend. Het verzoek moet schriftelijk worden gedaan en minimaal twee maanden voordat de werknemer de aanpassing wenst. De regeling geldt niet voor een werkgever met minder dan 10 werknemers. 

De werkgever is verplicht overleg te voeren met de werknemer over het verzoek. Het verzoek tot aanpassing van de arbeidsduur of werktijd moet worden ingewilligd tenzij zwaarwegende bedrijfs- of dienstbelangen van de werkgever zich daartegen verzetten. Dit zijn bijvoorbeeld ernstige problemen voor de bedrijfsvoering bij herbezetting van vrijgekomen uren, op het gebied van veiligheid, van rooster technische aard of financiële of organisatorische aard. 

Het verzoek tot aanpassing van de arbeidsplaats moet door de werkgever in overweging worden genomen en bij afwijzing worden overlegd met de werknemer. 

Arboregels

Bij thuiswerken is ook de arboregelgeving van toepassing. De werkgever moet zorgen voor een gezonde en veilige werkplek. De werkgever kan middelen aan de werknemer (zoals een bureau, bureaustoel, extra beeldscherm, en dergelijke) ter beschikking stellen. Hij kan deze uitlenen of vergoeden. De werkgever mag een onbelaste thuiswerkgoeding van maximaal € 2,35 per dag aan de werknemer voldoen.