Soorten verlof rondom de geboorte van een kind

Er zijn anno 2024 verschillende soorten verlof rondom de geboorte en zorg voor een kind. Hieronder de verschillende verlofregelingen voor werknemers op een rij. 

De moeder
Zwangerschapsverlof
Voor de vrouwelijke werknemer, die gaat bevallen van een kindje, geldt dat zij recht heeft op 6 weken zwangerschapsverlof. Het zwangerschapsverlof mag vanaf 6 weken voorafgaand aan de uitgerekende datum van de bevalling worden opgenomen. Het moet minimaal 4 weken voorafgaand aan de uitgerekende datum worden opgenomen. Als de werknemer meer dan één kind verwacht, heeft zij recht op 10 weken bevallingsverlof die minimaal 8 weken voorafgaand aan de uitgerekende datum moet worden opgenomen.

Bevallingsverlof
Na de bevalling heeft de vrouwelijke werknemer recht op 10 weken bevallingsverlof. Dit verlof gaat in op de dag na de bevalling. Deze 10 weken worden verlengd met de periode dat het zwangerschapsverlof korter was dan 6 weken omdat de bevalling eerder plaatsvond dan de uitgerekende datum. Bevalt de werknemer dus in de 5e week van haar zwangerschapsverlof, dan heeft zij aansluitend recht op 11 weken bevallingsverlof.

Tijdens het zwangerschapsverlof en het bevallingsverlof heeft de werknemer recht op een uitkering van UWV gelijk aan 100% van het loon (maximaal het maximum dagloon).  

De partner
Calamiteitenverlof
Tijdens de bevalling van een echtgenote, een geregistreerd partner, of een persoon met wie de werknemer samenwoont heeft deze recht op verlof met behoud van loon.

Geboorteverlof
Voor de echtgenoot/echtgenote van de moeder, de geregistreerd partner van de moeder, de persoon met wie de moeder samenwoont of degene die haar kind erkent, geldt dat deze werknemer recht heeft op eenmaal het aantal werkuren per week geboorteverlof. Het moet binnen 4 weken na  de bevalling worden opgenomen. Tijdens dit verlof betaalt de werkgever het loon door.

Aanvullend geboorteverlof
Naast het geboorteverlof heeft deze werknemer recht op 5 weken aanvullend geboorteverlof gebaseerd op de arbeidsduur per week. Werkt iemand 5 dagen per week heeft hij/zij dus recht op 25 dagen (5x5)  aanvullend geboorteverlof. Het aanvullend geboorteverlof kan de werknemer opnemen in een tijdvak van zes maanden vanaf de eerste dag na de bevalling. Tijdens het aanvullend geboorteverlof ontvangt de werknemer geen loon. Tijdens het aanvullend geboorteverlof heeft de werknemer recht op een uitkering van UWV gelijk aan 70% van het dagloon (maximaal 70% van het maximum dagloon).

​​​​​

Beide ouders
Ouderschapsverlof
Voor beide ouders geldt dat zij recht hebben op 26 maal de arbeidsduur ouderschapsverlof. Dit ouderschapsverlof gaat in vanaf het moment dat tussen de ouder en het kind een familierechtelijke betrekking ontstaan. Voor de moeder die van het kind bevalt geldt dat deze familierechtelijke betrekking vanzelf ontstaat. Dit geldt ook voor de partner die met de moeder die van het kind bevalt is getrouwd of een geregistreerd partnerschap heeft. In alle andere gevallen geldt dat de andere ouder het kind eerst moet erkennen voordat er een familierechtelijke betrekking ontstaat.

Het recht op ouderschapsverlof geldt tot het 8e levensjaar van het kind. Ouders krijgen voor 9 weken ouderschapsverlof een uitkering van UWV van 70% van hun dagloon (maximaal 70% van het maximum dagloon). Voorwaarde is dat zij deze 9 weken opnemen voordat het kind de leeftijd van één jaar heeft bereikt. De overige weken van het ouderschapsverlof zijn onbetaald.