Internationale contracten
Bij internationale contracten is het belangrijk om te bepalen welk recht van toepassing is op het contract. Het is handig om te kiezen voor Nederlands recht. In dit recht zijn jijzelf en jouw (juridisch) adviseurs waarschijnlijk het beste thuis.
Weens Koopverdrag
Ook is het belangrijk om na te gaan of bijvoorbeeld het Weens Koopverdrag van toepassing is op de overeenkomst die je sluit. Het Weens Koopverdrag kan van toepassing zijn op internationale koopovereenkomsten tussen professionele partijen. Als dat zo is, dan is het verstandig om na te gaan of dat voordelig is voor jouw bedrijf. De toepassing van het Weens Koopverdrag kan namelijk in het contract worden uitgesloten. Doe je dat niet, dan ben je aan de regels van het verdrag gebonden.
Welke rechter is bevoegd?
Het is ook belangrijk om te bepalen welke rechter of arbitrage-instantie bevoegd is om eventuele geschillen te beslechten. Ook hier geldt dat het doorgaans voordeliger is om voor de Nederlandse rechter te kiezen. Als er specifieke deskundigheid van de rechter of arbiter nodig is, kan je kiezen voor een specifieke arbiter, bijvoorbeeld de Raad van Arbitrage voor Bouwgeschillen in plaats van de overheidsrechter.
Let op: de keuze voor het toepasselijk recht en de bevoegde rechter wordt regelmatig niet expliciet in het contract opgenomen. Vaak worden de keuzes gemaakt via de algemene voorwaarden. Het is dus erg belangrijk om dit in ogenschouw te nemen bij het onderhandelen over de toepasselijke algemene voorwaarden.
Fiscale aspecten
Bij internationale contracten is het belangrijk om rekening te houden met fiscale aspecten, zoals belastingen op invoer, uitvoer en verkoop. Maak afspraken over wie verantwoordelijk is voor belastingen, bijvoorbeeld door af te spreken onder welke Incoterm wordt getransporteerd.
Taal van het contract
Zaken doen over de grens kan ook betekenen dat de zakenpartners een andere taal spreken. Je kunt afspreken in welke taal het contract wordt opgesteld. Het spreekt voor zich, maar zorg ervoor dat het een taal is die je goed begrijpt. Als er vertalingen worden gemaakt, maak dan ook hierover afspraken. Dit kan namelijk van invloed zijn op de interpretatie van het contract.
Valutacrisis
Ook is het belangrijk om rekening te houden met de mogelijkheid van een valutacrisis en wisselkoersschommelingen. Het is raadzaam om afspraken te maken over betalingsvoorwaarden en hoe deze worden beïnvloed door veranderingen in de valutamarkten.
De bovengenoemde punten zijn specifiek bij internationaal contracteren van belang. Natuurlijk zijn er nog veel meer afspraken die in het contract worden vastgelegd. Laat je hierover goed adviseren. Het gaat immers om bindende afspraken en je wilt jouw bedrijf niet tekort doen.
Wil je advies over een contract of hulp bij het opstellen? Neem dan contact met ons op.